עשרת הדברות לקניית רכב
אם קניית דירה היא ההוצאה הכי גדולה, שרובנו נעשה בחיים, אז רכישת רכב היא כנראה ההוצאה השנייה הכי גדולה שנעשה, וסביר להניח שנעשה אותה יותר מפעם אחת בחיינו. כדי להקל עליכם את בחירת המכונית המתאימה לכם ביותר, הכנו עבורכם את עשרת הדיברות לרכישת רכב חדש:
1. התאמה לצרכים: אנחנו מוצפים מכל עבר בפרסומות של מכוניות, והרבה פעמים קונים חלום, ושוכחים שכדאי להיכנס ל"חלום" כדי לוודא שהוא מתאים עבורנו. יש להתאים את הרכב למספר הנפשות, מרחקי נסיעה, אופי השימוש של הרכב, תקציב וכדומה. למשל, אנשים גבוהים מאוד או נמוכים מאוד יגלו פתאום כי הרכב לא בגובה הנכון עבורם. אנשים בעלי עודף משקל יגלו כי לא כל רכב מספיק מרווח. מי שגר במקום בו הדרכים משובשות, צריך לקחת בחשבון את יכולת העבירות של הרכב בדרכים כאלו.
2. ראייה לעתיד: אם בכוונתך להחזיק את המכונית זמן רב, כדאי לשאול את עצמך האם המכונית מותאמת גם לצרכים העתידיים. רווקים וזוגות צריכים שקנו מכונית עם שתי דלתות, עשויים לגלות בבוא היום שקשה מאוד להכניס אליה ילדים.
3. אמינות: אף אחד לא אוהב להתחיל את הבוקר במוסך. לכן, כדאי לבחור במכונית בעלת מוניטין טוב עם מינימום קלקולים, ולצמצם את השהות במוסך לצורך טיפולים שגרתיים בלבד. במידה ובחרת במכונית עם "אופי", שעלולה לבקר במוסך בתדירות גבוהה יותר, שיחה עם בעלי רכב כזה יכולה לתת לך תמונה לא רעה ולהבין למה לצפות מהרכב.
4. עלויות אחזקה: למרות שההוצאה הראשונית על רכב הינה כבדה, גובה ההוצאות השוטפות על הרכב גבוה הרבה יותר. לפני רכישה כדאי לשקלל את ההוצאות השוטפות, וביניהן: עלויות הביטוח, צריכת הדלק, שווי שימוש הרכב ועלויות הטיפולים השונים. עלויות אלה עשויות להיות שונות משמעותית בין רכב לרכב.
5. אחריות יצרן: יבואניות הרכב מציעות חבילות שונות לאחריות לרכב וכדאי לבחון את הפרמטרים השונים, ביניהם: משך תקופת אחריות, קילומטראז' ומכלולים.
6. ירידת ערך: אומרים שקניית רכב היא ההשקעה הכלכלית הכי גרועה שנעשה, אך גם כאן יש הבדלים משמעותיים בין המכוניות השונות. יש כאלה שמאבדות כל שנה רק מעט מערכן, בעוד שאחרות מאבדות את רוב שוויין תוך שנים ספורות. עיון במחירונים השונים, עשוי ללמד אותנו על פוטנציאל ירידת ערך הרכב שבחרנו.
7. וידוא מפרט: נכנסנו למכונית התצוגה באולם והבנו שמגיע לנו לקנות מכונית חדשה מהניילון. ואז, כשקיבלנו את הרכב מצאנו שינויים "קלים" ממכונית התצוגה. עלות האיבזורים השונים עשויה להגיע לעשרות אלפי שקלים, חלק מהיבואניות עשויים לגבות תשלום נוסף על צבע נכסף. לכן, מומלץ לבדוק היטב את המפרט עליו חותמים, ובעת קבלת הרכב החדש לוודא שזה הדגם ששילמתם עבורו. "לחץ מתון" עשוי במעמד הרכישה לשכנע את המוכר לספק חלק מהאיבזור ללא עלות נוספת.
8. החלפת דגם: אורך החיים של כל דגם קצוב. לעיתים היצרנים עושים מתיחות פנים בין השנתונים, ואחת לכמה שנים מפסיקים ייצור מודל מסוים לחלוטין ומתחילים בייצור מודל אחר. לפני הקנייה, כדאי לוודא כי הדגם שבחרתם אינו יורד בקרוב מפס הייצור, ואם הדגם בתחילת דרכו, כדאי לבדוק האם הוא סובל מ"מחלות ילדות".
9. התאמה לתקציב ולתזרים: כאמור, מחיר הרכב וההוצאות השוטפות משפיעים על תזרים המזומנים שלנו. יבואניות הרכב וחברות ליסינג, שמבינות היטב את מגבלות מסגרת האשראי שלנו, מציעות חבילות שונות של מימון ופריסות תשלומים שונות. כדאי להתאים את הרכב הנרכש לתזרים המזומנים שלנו, ולבחון כמה עולה לנו האשראי, גובה הריבית וכן הלאה.
10. תא מטען: תא המטען הוא חלק אינטגרלי מהרכב, אמנם לא כולנו משתמשים בו ביומיום, אבל כשצריך אותו, כדאי שהוא יהיה פראקטי. בבואנו לבחון מכונית, כדאי לוודא מהו נפח תא המטען, האופן שבו הוא מסודר, האפשרות להגדיל אותו על ידי השכבת המושב האחורי, נוחות הגישה אליו והאם הוא גלוי לעין כל או עם מדף.