המדריך לקניית רכב מיד שנייה
החלטת לרכוש רכב יד שניה מליסינג, אתה אפילו יודע איזה יצרן ואיזה דגם, כל מה שנשאר לך הוא להחליט איזו מהמכוניות המפורסמות למכירה היא המכונית המועדפת. להלן תשע בדיקות שיסייעו לך לעשות את הבחירה הנכונה.
טיפולים: רכב, כמו כל ציוד מכאני אחר, זקוק לתחזוקה שוטפת. תיעוד של טיפולים שוטפים ותכולתם של הטיפולים יעידו על רכב עם אמינות גבוהה יותר. בקש מהמוכר שיציג לך ספר טיפולים, ושאל אם אפשר לדבר עם המכונאי לקבלת חוות דעת נוספת.
מד מרחק: הרכב נועד על מנת לנוע. רכבים שמיעטו להיות בתנועה ועמדו רוב הזמן, או רכבים שנסעו לרוב נסיעות עירוניות קצרות, אינם בהכרח הרכבים המועדפים. מצד שני, אמינות הרכב מושפעת מהבלאי שלו, ולכן רכב שצבר קילומטראז' גבוה צפוי להיות פחות אמין, מרכב דומה שצבר קילומטראז' ממוצע. בדוק שהקילומטראז' סביר, ונסה להשוות עם הקילומטראז' המופיע בספר הטיפולים.
תיקוני צבע: עשה סיבוב סביב הרכב וחפש דברים חריגים, שריטה קטנה אינה אמורה להפריע, אך כנף רכב שצבועה בגוון מעט שונה משאר הרכב או פגוש חדש, יכולים להעיד על תאונה שהרכב עבר, וחשוב להבין את מידת חומרתה.
דיווח מצב תביעות בביטוח רכב: חברות הביטוח מפיקות אחת לשנה דיווח מצב תביעות בשלוש השנים האחרונות. בקש לעיין בדיווח זה. היעדר תביעות בשלוש שנים אלה מהוות מדד נוסף, לכך שהרכב לא עבר תאונה חמורה.
מספר "ידיים": ריבוי ידיים לא בהכרח מעיד על בעיה, אך בוודאי לא מקנה נקודות זכות לרכב. לעיתים מכוניות מסיבות כאלה ואחרות נוטות להיות פחות אמינות ממכוניות אחרות מאותה סדרה, וזאת יכולה להיות הסיבה לתחלופה הגבוהה. לכן, כדאי לגלות חשדנות למכוניות שהחליפו הרבה ידיים.
זהות המוכר: אם המוכר מוכר לך, סביר להניח שאי הוודאות לגבי ההיסטוריה של הרכב קטנה יותר, ותמיד עדיף לרכוש רכב שאתה יודע מה הוא עבר על פני רכב שמעולם לא ראית. אבל גם אם אינך מכיר את המוכר, ישראל היא מדינה קטנה, והפעם זה יתרון. אם תתאמץ ותיעזר במגוון הרשתות החברתיות באינטרנט, סביר להניח שתמצא מכר משותף שאתה סומך עליו ושמכיר אותך ואת הקונה. המכר המשותף עשוי לסייע להבין את מצבו של הרכב.
מחיר מבוקש ביחס למחירון: אמנם המחירון הוא לכל היותר קריאת כיוון לגבי שוויו של הרכב, ולא יותר מזה, אך בכל זאת כדאי לבחון את המחיר המבוקש של הרכב הנרכש מול המחירון. התוספות, הקילומטראז', מספר הידיים שהחליף והאיבזור, עשויים לשנות את מחירון הבסיס באופן משמעותי. בבואך להעריך את שווי הרכב, שקלל את כל הפרמטרים הנ"ל. לשם כך ניתן להסתייע במחירונים השונים. כמו כן, אם המחיר גבוה משמעותית מהמחירון, נסה למצוא לזה הצדקה ושאל את עצמך אם בבואך למכור את אותו הרכב, האם תוכל לקבל גם אתה מחיר גבוה בעבורו. אם המחיר נמוך משמעותית מהמחירון וממחיר מכוניות זהות, יתכן שזה תמרור אזהרה.
בדיקת מוסך: השלב הכמעט אחרון לפני החלטת הרכישה הוא בדיקת מצב הרכב. כיוון שרובנו איננו מכונאים, מומלץ להסתמך על עין מיומנת של מכונאי בשילוב של ציוד בדיקה מתקדם. קחו בחשבון שהמכונאי יוציא דו"ח מפחיד של הערות, אך בסוף המשוב הוא יספר לך עד כמה הן חמורות או זניחות. זכור, דו"ח זה מצלם מצב נתון ואינו מכסה מפני בעיות שעלולות לצוץ כבר ביום למחרת. ובכל זאת, נסה להגיע להסכמה כתובה עם המוכר בטרם הבדיקה כיצד תטפלו בבעיות שיתגלו, ואם יתקן ו/או יפצה על בעיות אלה.
בדיקת שיעבוד או משכון רכב: הבדיקה השביעה את רצונך? כל מה שנותר לפני העברת בעלות הוא לוודא כי הרכב של המוכר בלבד. הסדרי אשראי שתפסו תאוצה בשנים האחרונות, הביאו למצב שבו אחד מכל שלושה או ארבעה רכבים הנע על הכבישים ממושכן או משועבד. לכן, בדיקת הרכב כי הוא נקי מכל שיעבוד או משכון הינה הכרחית. בדיקה זאת ניתן לבצע במגוון מקומות, וביניהם בדואר או באתר האינטרנט של רשם המשכונות של משרד המשפטים.
אילו מסמכים כדאי לבדוק?
ביטוח הרכב - מומלץ להתחיל את בדיקת הרכב עם עיון בניירת. תעודת הביטוח יכולה לרמוז למשל על מספר הנהגים, הגיל והמיומנות. אזכור של נהג חדש לא בהכרח מצביע על בעיה, אך בטח לא מזכה בנקודות זכות.
רישיון הרכב - מבט לרישיון הרכב יכול ללמד על מספר הבעלים הקודמים. אמנם ריבוי בעלים קודמים גם כן אינו מצביע בהכרח על בעיה, אך גם כאן ריבוי בעלים קודמים מפחית מערך הרכב. חשוב להביט גם בקילומטראז' המצוין ברישיון הרכב. אם יש חוסר התאמה מהותי בין הקילומטראז' המצוין במבחן הרישוי האחרון ובין הקילומטראז' הנוכחי, שמופיע בלוח השעונים, כדאי לבדוק מהי הסיבה לכך.
ספר הטיפולים - קבלת ספר טיפולים מפורט יכול ללמד על אירועים חריגים שקרו לרכב כגון תקלות חוזרות ותאונות. כמובן, ניתן ללמוד על רמת תחזוקת הרכב הן בהיבט לוחות זמנים והן בהיבט של מהות הטיפולים. ספר טיפולים שמצביע על טיפולים במוסך מרכזי יהיה לרוב עדיף על אסופת דפי חשבון ממוסכים שונים ועלומים.
מה היתרונות של רכישת רכב משומש מחברת ליסינג?
קניית רכב מחברת ליסינג מוכרת מפשטת מאוד את תהליך הרכישה. הקונה פונה לחברת הליסינג ומקבל את כל התשובות לשאלות אודות הרכב בקלות ובפשטות. חברת הליסינג מציגה לקונה את כל ההיסטוריה של הרכב, ספר טיפולים, מצב מכאני של הרכב, מעניקה לו שקט בהיבט של היעדר שיעבוד ומישכון ובמקרים רבים גם נותנת אחריות לרכב.
כמו כן, חברת הליסינג מאפשרת עזרה במימון הרכב, ובמקרים מסוימים, ניתן לבצע עסקת טרייד-אין על הרכב הישן, ובכך לסייע לו בהוצאה לפועל של החלפת הרכב. ובמילים אחרות, קניית רכב משומש מחברת ליסינג חוסכת זמן וכסף, הקונה מגיע למקום אחד וסוגר את העסקה הטובה ביותר עבורו בתנאים הנוחים לו.